tenerife utazás mondolo látnivalók útmutató 1

Tenerife: Tényleg zsúfolt, forró és unalmas?

európa, háttérsztori, utazás

Mikor újságoltam ismerősöknek még 2017. őszén, hogy 2018 januárjában Tenerife lesz az úti célunk, többen is megkérdezték: Mégis miért pont oda? Miért egy olyan helyre, ami már 15 éve is egyet jelentett a tömegturizmussal? A válaszom az volt, hogy hát azért, mert barátokhoz megyünk látogatóba, náluk fogunk lakni, és ha ők azt mondják hogy k*rvajó a hely, akkor valószínűleg tényleg az.

Tenerife nemcsak nagyon jó, hanem egyenesen zseniális, változatos, de kompakt, megfizethető, minden sarkon valami újdonsággal. Mielőtt nagyon elcsöppennék, a bejegyzésben megnézzük a szigetről kialakult képet, és annak összefoglalását, mire számíthatsz, ha (nagyon helyesen) a Kanári-szigetek zászlóshajójának felfedezése mellett döntesz.

Egyben lehetetlen lenne tapasztalatainkat és javaslatainkat feldolgozni, úgyhogy Tenerife sorozatot fogsz találni az oldalon:

  • (1) Milyen valójában Tenerife?
  • (2) El Sauzal és környéke Északon
  • (3) Déli part (itt készült a bejegyzés borítóképe) és a Teide
  • (4) Anaga és Benijo
  • (5) Masca és a szurdoktúra

A bejegyzést 2019 májusában frissítettük.

Tenerife, egyenesen a prospektusokból

Csak a kíváncsiság kedvéért rákerestem a “tenerife utazás” kulcsszavakra, hogy mégis, mit kap a nép egyszerű gyermeke, ha elkezd érdeklődni a sziget után. A kötelező pálmafás kép, ami a világon bárhol készülhetett volna. Tenerifén csak az import homoknak köszönhetően lehet ilyen képeket lőni.

0404 tenerife utazás mondolo látnivalók élmény masca benijo anaga teide

A keresőben elől persze ezek az ezeréves utazási irodák vannak, egy hetes nyaralás, szállással, repülővel, ellátás nélkül 400.000 Forinttól kezdődik két főnek:

0404 tenerife utazás mondolo látnivalók élmény masca benijo anaga teide 2
A legolcsóbb szálláshelyek a Neckermann-nál

Tudom, hogy ez más célcsoport, mint például az, amit akár a Mondolo olvasói jelentenek, de mégis, az embernek az az érzése ettől az egésztől, hogy ez egy üljünk a seggünkre meg ázzunk a medencében drágán desztináció, miközben a januári tavaszban, a szezon közepén, alig találkozni valakivel a legzseniálisabb helyeken.

Szinte kongnak az ürességtől a csodás kilátást és még csodásabb cafe con leche-t egy euróért kínáló kávézók az északi parton, alig találkoztunk autókkal Benijo felé a szerpentineken és szinte egyedül ereszkedtünk le a szurdokba Masca-nál.

Utazás előtt három héttel kettőnk repjegyeit – egyet bőrönddel, egyet anélkül – összesen 115.000 Ft körüli összegért vettük barcelonai átszállással Budapestről. A fenti szállás árak alapján arra számítanék, hogy legalább rohadt drága az AirBnB a szigeten. Nem nyert:

0404 tenerife airbnb utazás mondolo látnivalók élmény masca benijo anaga teide 3
AirBnB árak fejenként/éj, akár egész lakásokra is, pazar kilátással. Hét napra nagyjából félárnál járunk, repülővel együtt.

Saját előzetes várakozásaim

12 éve egyszer már voltam Tenerifén a családdal, ezért az autózás közben látható tájakról, nevezetességekről, a Teidéről, fenyőerdőkről és a végeláthatatlan déli strandokról voltak emlékeim, tudtam, hogy nem egy halál unalom úti cél. Talán pont emiatt, hogy jártam már a szigeten, csak az indulás előtti hétben kezdtem el pánikolni, hogy te jó ég, mégis mit fogunk csinálni hat napig.

Gyorsan rákerestem, hogyan lehet a Teidét megmászni, lehet-e fenn aludni és napkeltére feljutni a csúcsra. A jó hír, hogy ez remek ötlet, mindent lehet, és valószínűleg nagyon nagy élmény is, csakhogy nyilván teljesen betelt addigra minden hely. Erről bővebben a (3) Déli part és a Teide bejegyzésben fogok írni.

Ettől aztán egy kicsit elszontyolódtam és egyéb teendők miatt az érkezésig elő se nagyon vettem a programkeresés témáját. És milyen jól tettem, így lett igazán nagy a meglepetés.

Az aktív és izgalmas Tenerife

A helyben ismerős barátok csak utánunk két nappal érkeztek, így első délutánon felfedeztük magunknak Santa Cruz-t, a fővárost, és sírtunk kicsit azon, hogy január 16-án csodás tavaszi idő, madárcsicsergés, rohangáló kölykök és a teraszokon hesszintő helyiek fogadnak minket a belvárosban. Bevásárláskor kevesebbet fizettünk, mint Budapesten, kávét, sütit, smoothiet/gyümölcslevet az itthoni árnál kevesebbért kaptunk beülős helyeken.

santa cruz de tenerife napkelte kilátás látnivalók
A Kanári-szigetek egy fővárosa, Santa Cruz. Választások után négy évig birtokolja a címet, majd Las Palmas (Gran Canaria) következik.

Másnap reggel a felkelő nap Barrio városrész tetején fogadott minket, ahonnan zseniális kilátás nyílik a városra. Itt egy másfél perces internetes keresés után döntöttük el (Éljen az EU, és a roaming eltörlése!), hogy aznapi úti célunk El Sauzal városkája lesz az északi parton, mivel a közelében található egy hangulatos, kiépített partszakasz, ahonnan a kilátás sem épp borzasztó. És még futni is lehet. Erről bővebben a következő részben!

0404 tenerife airbnb utazás mondolo látnivalók élmény masca benijo anaga teide 5
A markerek környékét jártuk be a 6 nap alatt. Látszik, hogy az egyébként legzsúfoltabb dél-nyugati részt nem erőltettük.

Sajnos csak egy-egy nap során, de sziget minden oldalát, sőt a “tetejét” is felfedeztük, és feltűnt, hogy mindenhol találkoztunk aktívan pihenő emberekkel. Észak-Keleten erdei túrázókkal, szörfösökkel, Délen wakeboardosokkal és szörfösökkel, a Teidéhez vezető hágók felé és benn a katlanban a zseniális út és kilátás miatt kerékpárosokkal, Nyugaton pedig túrázókkal, kajakosokkal találkozhat az ember. Az északi oldalon, miután sikerült találni egy alkalmas helyet a Playa de Rojas parton, rengeteg kocogóba botlottunk, de sejtem, hogy mindenhol futnak, ahol van rá lehetőség.

Tapasztalataim alapján Tenerife a bicajosok mekkája, a változatos, nagyon meredek és nagyon látványos útvonalakhoz tökéletes minőségű aszfalt jár, amit láthatóan sokan imádnak. Ha nem emlegettem aszfaltbetyár Csongi cimborámat vagy húszszor a pár nap alatt, akkor egyszer sem.

benijo tenerife utazás látnivalók kaland extrém szórakozás mondolo
Kilátás Benijo-ból a sziget észak-nyugati csücskében

A következő részekben egy-egy napi programot ajánlunk, amelyekkel kihozhatod a maximumot a tenerifei látogatásból.

Talán az eddigi ujjongásomból kiderült, hogy nálam most nagyon betalált a sziget, talán az első napi váratlan látványnak, hangulatnak és barátságos árfekvésnek köszönhetően. Az északi oldalon nyáron is kellemes időjárás fogad, ezért a címben feltett kérdésre a válaszom három darab kőkemény “NEM”. Kalandoroknak, dögleni vágyóknak egyaránt ajánljuk a szigetet, biztosan meg fogjátok találni a számításotokat.

A Mondolo célja az utazás és a világ felfedezése által itthon is felelőssé, környezettudatossá váló közösség építése. Rendszeresen szervezünk ingyenes előadásokat Budapesten és Szegeden, hamarosan pedig szemétszedési akciókkal, művészeti projektekkel és önkéntes programokkal jelentkezünk.

Tarts velünk az úton, és ha tetszik, amit csinálunk, kövesd be a Mondolót Facebookon, YouTube-on vagy instagramon. Aztán pedig gyere el valamelyik programra!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük