Nagyobb kerülők után hazai vizeken lavírozunk tovább. Tolna megye és vele Szekszárd régóta érdekelt minket, ezért néhány napot szakítottunk egy kis borral és jó kávéval átszőtt pihenésre. Tarts velünk és ismerd meg a vidéket!

Szekszárd és környéke

A szekszárdi borvidék Magyarország egyik legősibb bortermelő területe, ahol a szőlőművelés hagyományai a római korig nyúlnak vissza. A török hódoltság korában a fehér bor mellett meghonosították a vöröset is, legjellegzetesebb boruk pedig a mai napig a bikavér. A borvidék területének 70 %-án kék, 30 %-án fehér szőlőt termelnek napjainkban.

A kávé háza Szekszárdon

Ez a méltán híres helyi kávézó a olasz Carraro kávékat pörkölő cég kávéit forgalmazza. A kávézó mögött Tóth Sándor, a Kávé Háza Szekszárd üzemeltetője, professzionális kávépörkölő és barista, többszörös magyar bajnok és világbajnoki 6. helyezett áll (WCGS – London 2010). Szuperszép formákat öntöttek a gyerekeink kakaójára is (hasonlóval Szegeden az Antique kávézóban találkoztunk, ahol Gergő vidám kismackóval várja a kakaófanokat).

A környéken bármerre néztek az autóút mentén, szintúgy csodás tájakban gyönyörködhettek. Igazán pihentető az ember szemének a napi városi látkép után.

szálka-tó szekszárd tolna megye utazás látnivalók
tolnai dombok
tolnai dombok
Több alkalommal megálltunk a táj miatt, ilyenkor rövid sétákkal mozgattuk meg elgémberedett tagjainkat.
tolnai szőlő és dombok
Tornácos a Cinkában vendégház

Szállásunk ezúttal a „Tornácos a Cinkában” névre hallgató 1800-as évekbeli felújított házikó volt. Aranyos kis kert fogadta a gyerekeket, ahol vidáman futkározhattak esténként. A közelben túrázni is volt lehetőségünk, mivel a közelben van egy erdő is, de akár biciklivel is mehettünk volna, mivel adott a környéken jó minőségű bicikliút is.

És íme a pakk, amibe egy család napi túraholmija is megfért ismét

Szekszárdon úgy gondoltuk, hogy ne csak besétáljunk egy boltba és vegyünk le egy random bort, ezért Ézsi tanácsára a Pósta Borházhoz látogattunk el, ahol bár hivatalos borkóstolóra nem sikerült beneveznünk, de néhány palackkal feltankoltunk az itthoniak részére is Posta Bori, szőlész-borász ajánlása szerint.

Pécsvárad

Szekszárdról 40-50 perc alatt érhettek Pécsváradra autóval, ahol a Pécsváradi vár, a Mindenszentek Temetőkápolna és több múzeum is várja az érdeklődőket.

A gyerekek különösen élvezték, hogy a gyógynövénykert mellett állatokat is tartanak.

„A pécsváradi vár udvarán, a főkapuval szemközti zöldterületen megelevenedik egy bencés gyógynövénykert. Levendulát, kamillát, citromfüvet, szurokfüvet, mentát és borsmentát, körömvirágot és gyűszűvirágot, valamint ezerjófüvet egyaránt ültetnek ide. A bemutatót aztán egy kőszegélyes, kockaköves kis úton járhatják be az érdeklődők, akik a kihelyezett padokon meg is pihenhetnek, élvezve a sokféle gyógynövény látványát és a kert múltidéző hangulatát.”

https://www.pecsvaradivar.hu/kiemelt-latnivalok

A Pécsváradi Vár nem csak a kilátás miatt érdekes, bent a terület makettjét is meg lehet tekinteni több különlegesség mellett.

Hosszúhetény

15 percnyire Pécsváradtól, Hosszúhetény volt a következő állomásunk, miután igencsak megéheztünk a nézelődés közben. Régóta kacsintgattam már az Almalomb impozáns helyszíne felé, ezért most eljött az idő személyesen is felfedeznünk.

Ahogy ennek a csodálatos helynek a tulajdonosa írja „Almalomb az örökségem, egy vízimalom a 19. századból[…]

Almalombra nem lehet csak úgy beugrani. Sehogy nem esik útba. Ott van, ahol még lassabban folyik az élet. Ahol vesszük a fáradságot, hogy minden valódi legyen. Ételeink természetesek. Ha megkóstolod, az itt és a most, a napsütés, az eső, a hűvös és a meleg ízét fogod érezni. Minden ismerős lesz.

Nem arról szól, hogy valami drága, vagy olcsó, lassú, vagy gyors, kicsi vagy nagy. Arról, hogy igaz. Igazi ételek. Igazi hajópadló. Igazi víz és igazi sár. Valódi bánat. És igaz öröm.”

Az Almalomb egy család és állatbarát hely, ahol igyekeznek a régi értékeknek ma is helyet keresni, ahol egy kicsit tényleg megáll az idő. Ez a hely a Vállalható Vállalkozás a Felelős Gasztrohős tag, ezért aki ezt is figyelembe veszi utazásai során, annak szeretettel ajánlom!

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük