A Mondolo Egyesület koordinálásával 2021-ben elindított Beporzó hadművelet néven ismert természetvédelmi street art programban kialakításra került több városi méhlegelő Szegeden.
A Beporzó Hadművelet 2.0 kutatási program, célja a szegedi méhlegelők folyamatos fejlesztése mellett, azok ökológiai, talajtani és városklimatológiai szempontú hasznos működésének alátámasztása, valamint azok társadalmi és városigazgatási elfogadtatása.

Sajtóesemény Fotók: Kőrösi Bogdán, Iványi Aurél

Számos kutatás és cikk kimutatta már, hogy az urbanizáció és az összefüggő zöldterületek csökkenése és egyéb antropogén hatások milyen károsan hatnak a beporzó (és egyéb) közösségekre (Wenzel et al 2020, Hülsmann et al 2015, Senapathi et al 2017). Ezen pollinátor közösségek a beporzó tevékenységük révén közvetlen és közvetett módon befolyásolják az élőhelyek biodiverzitását. Jelen vizsgálat alapvető fontosságú az urbánus területek biodiverzitásának megőrzésének érdekében, melynek egyik módja lehet az ültetett virágsávok kialakítása, illetve további zöldterületek létrehozása (Kühne et al 2015, Meyer et al 2017).

A 2023-as évben duplájára emeltük a szegedi méhlegelők számát, így immár 22 helyen találkozhatnak a szegedi járókelők a parkok gondozott gyepfelületeit megtörő ökológiai kiegyenlítő felületekkel, azaz méhlegelőkkel. A méhlegelők a magas, mozaikos növénytakarójával és azok évi egyszeri kaszálásával élőhelyvédelmi, klímajavító, biodiverzitást növelő és vízmegtartó szerepet töltenek be. A magas fű pufferelő hatásának köszönhetően hűti a várost, rejtekében a természet teljes ökoszisztémát alkot, miközben menedéket biztosít ezernyi rovaroknak, kétéltűeknek, madaraknak és nem mellesleg a legkeményebb aszályban is képes nyújtani a „zöld élményt”.

https://www.facebook.com/wearemondolo/videos/598408248371424

További a beporzókkal kapcsolatos cikkeink a www.urbanology.hu/tag/beporzok/ weboldalon olvashatók

A kutatói munka szakdolgozók, phd hallgatók, szakmai gyakornok és az egyesületi tagokkal már hetek óta zajlik, és várhatóan ősszel ér véget. A jelenleg is tartó mintavételezések mellett a Mondolo Egyesület média csatornáin rendszeres ismeretterjesztő bejegyzésekben kommunikál (például itt, itt és itt) a méhlegelők működésének megismerése érdekében. Ezt szolgálja a méhlegelők mellé telepített információs vándortábla is, melyen releváns szemléletformáló grafikákkal ellátott információk olvashatók.

A tábla olnline megtekinthető a linkre kattintva:

Az információs táblát Molnár Rebeka készítette.

A Beporzó hadművelet 2.0 városi biodiverzitás kutatási programban részt vevő szervezetek:

  1. Mondolo Egyesület, mint koordinátor,
  2. Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft, mint fenntartó
  3. Szegedi Tudományegyetem, mint kutató intézmény
    1. Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék
    1. Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék,
    1. Ökológiai Tanszék

A talajtani oldal a méhlegelők a talajra gyakorolt hatásait kutatja, választ adva a helyi vízbeszivárgás dinamikájára, vízmegtartásra, a talaj felmelegedésének időbeli változására és a talajéletben és talajszerkezetben megkövetkező változásokra, melyek nagy mértékben javítják a városok élhetőbbé tételét.

Talajszonda telepítése dr. Barta Károllyal

Az ökológiai kutatások a méhlegelők növénytani változását monitorozzák, mely segítségével megtalálhatjuk a városi zöldfelületek azon növénytársulását, melyek a leghatékonyabban alkalmazkodtak a városi, esetünkben Szeged klímájához. A növénytani vizsgálatok mellett rovartani kutatás is indul, mely segítségével meghatározható a városi környezet pollinátor közösségének térbeli és időbeli eloszlása, az egyes populációk kapcsolódási képességei és az emberi hatásokhoz való alkalmazkodásuk mértéke.

A mikroklimatológiai vizsgálatok során Vaise típusú berendezéssel 24 órás mérés során szél, légnedvesség, hőmérséklet és hosszú és rövid besugárzást rögzítünk.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük