Remek hangulatban zajlott és nagyszerű eredménnyel zárult a Mondolo és a Szetáv közösségi szemétszedése, amire október 3-án került sor. A szemétszedés a felsővárosi körtöltés Lugas utca és Algyői út közötti szakán zajlott. A megjelent kb. két tucat önkéntes alig két óra alatt húsznál is több nagy méretű, egyenként 110-130 literes zsákot pakolt tele a töltésen, de leginkább a töltés aljában található szeméttel. Az esemény apropója – az általános környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése mellett – a fűtőmű utcai Szetáv TV metaforikus kidobása volt.

A Lugas utca és Algyői út között húzódó megtisztított terület

Előkészületek

A VÁROSMETAMORFÓZIS környezetvédelmi street art program második állomása az illegális hulladékok, illetve általánosságban véve a szemetelés, a szemét termelés problémájára hívja fel a figyelmet. Illő volt tehát, hogy a szavak mögé tetteket is rakjunk.

Délelőtt 10 órára hívtuk a töltéshez a lelkes szegedieket, akikkel együtt jó néhány újságíró és riporter is megjelent. A rövid interjúkat követően elindultunk a kijelölt szakaszokon. A terület sajátosságaiból adódóan nem egy helyen kezdtünk, hanem kisebb csapatokban, a területet szakaszokra osztva végeztük a szemétszedést. Így egymást sem akadályoztuk és sokkal hamarabb sikerült végezni is.

Fotó: Szabó Luca @ szeged.hu

Miért ide szerveztük a szemétszedést?

Sajnos a töltés Petőfitelep felé eső, erdősávval határolt oldala nagyon nincs szem előtt, ezért nem is igazán zavarja az embereket a keskeny ösvényen felgyülemlett hulladék. Pet palackoktól elkezdve a hűtőszekrényen át a mikrohullámú sütőig volt ott minden, amit az emberek szeretnek kidobni.

Sajnos sok olyan tárgyat is találtunk, amit sem kapacitásunk, sem lehetőségünk nem volt eltakarítani, de aki most a töltés tetejéről letekint, egy sokkal rendezettebb ösvényt pillanthat meg.

Fotó: Szabó Luca @ szeged.hu

Tervek és visszhangok

Célunk, hogy az ilyen és ehhez hasonló akciók rutinszerűvé váljanak. Én személy szerint az utóbbi pár hét alatt 3 szemétszedésen is voltam és mindegyik alkalom nagyszerű élmény volt. Ráadásul új ismeretségekre is szert tettem. Remélem, sikerül annyira bedurrantani a szemétszedő rakétákat, hogy idővel már nem is lesz hírértéke a közösségi szemétszedéseknek, annyi lesz belőlük.

Fotó: Szabó Luca @ szeged.hu

A mostani alkalom visszhangja nagyszerű. A rádióban több alkalommal említették a programot, cikkezett róla a Szeged.hu és a Délmagyar is, valamint kint volt a Szeged TV, így jó eséllyel a szegedi hírekbe is bekerül az esemény. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett az üzenet terjesztésében.

A szervezés kapcsán külön említést érdemel Terhes Évi a Szetáv részéről, valamint Bakos Norbert egyéni vállalkozó, aki jó minőségű zsákokat ajánlott fel a kezdeményezést támogatva. Természetesen minden megjelent önkéntesnek nagyon köszönjük a részvételt. Jó volt látni a Mondolo Clubokról már jól ismert arcokat és az új résztvevőket. Találkozzunk legközelebb is!

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük