Az idei évben kiemelten fontos szerepet kapnak a hazai tájak, hazai szállások és a magyar föld szépsége, hiszen külföldi utazásaink nagy része meghiúsult, a kerítésünkön azonban így is szívesen lépünk ki. Verőce, a Börzsöny egyik legősibb települése sokáig nem keltette fel a figyelmünket, ám utólag úgy gondolom, kár lett volna kihagyni!

A településen több látnivaló is akad, mint például a Migazzi-kastély, a református, valamint a barokk stílusú katolikus templom, mi azonban ez alkalommal elvonulni érkeztünk, családi kirándulásra.

A főhadiszállásra vezető út vadregényes tájakon vezet keresztül.
Szállásnak a Lósi majort Árnyas faházát választottuk a Lósi patak völgyében, mely 1938 óta bújik meg ezen a fantasztikus helyen.

A terület adta lehetőségeket gyorsan felfedezi az is, aki gyerektársaságban érkezik, mivel néhány méterenként új tapasztalásokra találhatunk. A major mindennapjai nagy kalandot jelentenek a gyerekeknek, láthatják hogyan készül a sajt, hogyan gondozzák az állatokat, akikkel együtt kelünk és fekszünk. Játékos házőrzők kisérnek minket a tanyán és barátságos szempárok figyelnek a portán, akár a lovak, Egbert, az alpaka, vagy a kecskék felé vesszük az irányt.

Lakhelyünk fölött egy kisebb dombra felsétálva kedves kis kápolna fogadott minket.

Szállásunkat, a Lósi Majort ajánljuk bárkinek, aki családdal, vagy család nélkül, szívesen lépne ki a négy fal közül, elmenekülne néhány napra a home officeból és a kalitkából kiszabadulva szabadon lélegezne. Érdemes azonban Verőce határain kívülre is tekinteni, mivel az üdülőtelepülést elhagyva többek között Visegrád felé vehetjük az irányt.

​Egyszerű, természeti szépségei hamar magához vonzzák a szemet, miközben karnyújtásnyira a város nyüzsgő forgataga, így a vasútvonal által is könnyen megközelíthető a „Dunakanyar kapuja”.​

2010 óta Visegrád Mátyás Király Történelmi Meseparkja a palotakerttel szemben várja a környékre látogatókat. Erre nyugodtan rá lehet szánni egy fél napot, a belépő mindössze pár száz forintos tétel, az élmény azonban jóval többet ér. A park közepén egy nagy jurta fogadott minket, mely biztonságot nyújtott az egyébként éppen nem túl kegyes időjárástól.

Ez az a hely, ahol megéri korán kelni, hogy az első reggeli fények közt sétálva felfrissülve kezdhessük a napot.

A jurta „falai” között okosító meséket nézhettünk a magyar történelemről, ahol mindent átfonnak a régi regék, egy színes, kalandos útvesztő szomszédságában. A kicsik íjászkodás, vagy éppen labdás ügyességi játék közben megismerhetik Beatrix trónját, Mátyás király hadihajóját, vagy akár a Mária kápolnát. A játszótér területén kulturált mosdó és ivókút is található, igy ez sem okoz gondot a gyerekkel érkezőknek.

Az egyszerűbb gyermekkor jegyében telefon és tablet helyett igyekszünk a természethez kapcsolódni és közös program keretében megismerni a környezetünket.

A jurtát török és magyar harcosok figurái ölelik körbe, mellette labirintus, de akár „vad” falovakat is megülhetnek a bátor harcosok. A történelmi parktól gyalogtávra kézművesek portékáiból válogathatunk, vagy akár egy tál meleg ételt is elfogyaszthatunk az általunk választott éttermek egyikében, majd fakardokkal és lovagi páncéllal felszerelkezve, teli pocakkal, új kalandok felé vehetjük az irányt!

A Dunán komppal átkelve esős időben is elképesztő látvány tárul elénk.

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük