Meggyőződésünk, hogy a környezeti nevelést elkezdeni, a természet tiszteletének magvait elvetni gyermekkorban kell. A Mondolo Egyesület tagjai hiszik, hogy ha valakiben fiatalon gyökeret ereszt a minket körülvevő, izgalmakat rejtő, éltető természet csodáinak szeretete, akkor ez az érzés egy életen át elkíséri az embert.

Legfontosabb célunk a környezettudatosság erősítése a társadalomban az ember és környezet kapcsolatának bemutatásával, amelyet már gyermekkorban is szeretnénk terjeszteni, ezért indítottuk 2021-ben a Mondolo Minit, mely által óvodás korú gyerekeknek is betekintést engedhetünk a természet csodáiba. A programban a terepi és ’tantermi’ tevékenységek során, céljainknak megfelelően, kiemelt figyelmet fordítottunk a célcsoport személyiség tényezőinek fejlesztésére. Kiscsoportos foglalkozásinkat – átlagosan 10 fő -, hozzáértő szakemberek, lelkes munkatársak vezették, ideális helyszínen, tehát támogató környezetet igyekeztünk teremteni, elősegítve a résztvevők egyénre szabott képzését, tehetséggondozását.

Mivel a célcsoport az 5-8 éves korosztály volt, ezért sok mozgással terveztük meg a programot, amelynek alapja a játszva tanulás és fejlesztő játékok. A program kidolgozáskor törekedtünk az élmény- és felfedezés központúságra, amely a természettudományos megismerés alapja. Az egyesület több tagja is földrajzi-földtani végzettséggel rendelkezik, ez a tudományterület pedig interdiszciplináris, az összes természettudomány, valamint több humántudomány (történelem, társadalomismeret) is a részét képezte. Élmény- és felfedezés központú tevékenységeket valósítottunk meg a gyerekek számára: terepi megfigyelést, terepi határozást, mikroszkópos vizsgálódást, természeti tárgyak-eszközök készítését (alkothattak gyurmával, készítettek esőbotot, részt vettek rajzpályázaton, szponzoraink által az alkalmak témájához kapcsolódó színezőkkel, valamint logikai feladatokkal dolgozhattak többek közt).

A gyermekeknek a felfedezéssel összekötött túrázások mellett lehetőségük volt lovas programon részt venni a Sissy Lovas Sportegyesület tanyáján, Tiszaszigeten. A sportos délelőtt során a résztvevők megismerhették e nemes négylábúak életét, ember és ló különös kapcsolatát egy lovarda működésén keresztül. A szegedi Füvészkert szintén remek hátteret adott bogarászni, megismerni a minket körülvevő terep diverzitását, sokszínűségét termények gyűjtése, vizsgálata révén.

A hétről-hétre megrendezésre kerülő programot kezdettől fogva támogatóink segítették, akik a nagy felfedezések közepette megfáradt kis tudóspalántákat egészséges, ízletes gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel, rágcsálnivalókkal látták el. Célul tűztük ki, hogy minden tekintetben a szakértelmet és minőséget helyezzük a középpontba, így a szellemi táplálékon túl a foglalkozásokon biztosított tízórainál is reformélelmiszerek kerültek terítékre.

Célunk az volt és a továbbiakban is igyekszünk megtartani, hogy a beválogatott fiataloknak alaposan meg tudjuk mutatni a természet sokszínűségét és sérülékenységét egyaránt, hogy felhívjuk a figyelmüket, hogy az ő aktív, környezettudatos hozzáállásuk a kulcsa a Föld fenntarthatóságának. Szeretnénk, ha örömüket lelnék a természetben töltött időben, ha kialakulna és erősödne bennük az igény a természetjárásra, a tudományok gyakorlására, hogy majd felnőttként is a gyermeki lelkesedés vigye őket előre, amely a Mondolo Egyesület tagjait is áthatja.

A Mondolo Club Mini a Nemzeti Tehetség Program keretei között valósulhatott meg, egyesületünk pályázati programja 1 310 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A támogatás segítségével beszerzésre került többek közt egy projektor és hozzá projektorvászon, valamint egy digitális mikroszkóp. A projektor színessé és látványossá tette a foglalkozásokat, fokozta az élményt és interaktivitást. A laptophoz kapcsolható digitális mikroszkóp a parányi világ felfedezését segítette, ezzel pedig komplex, felfedezésalapú oktatás tudtunk megvalósítani mindannyiunk örömére.