A Mondolo eredetileg egy utazós és fenntarthatósági témákkal foglalkozó közösségként indult. A társaság alapító tagjai közül sokan több éves barátságot ápolnak egymással, de a régi és új tagok mindegyikében közös a természet szeretete, a felfedezés iránti vágy és hogy megosszuk az élményeinket mindenkivel, aki erre fogékony és érdeklődő. A spontán szerveződő baráti kollektíva 2019-től vált hivatalosan Mondolo Egyesületté.

Az évek során videókat és útleírásokat készítettünk, eleinte csak a saját szórakoztatásunkra, majd a szegedi Kultúrkör Egyesülettel karöltve belevágtunk az első komolyabb projektünkbe, a Mondolo Club nevű előadássorozat szervezésébe. A club Szegeden már több évadot megélt és 2020-ban Budapesten is útjára indult.

Népnevelői és ismeretterjesztési küldetéstudatunk okán elkezdtünk közösségi szemétszedéseket is szervezni, tudósítottunk a Fjallräven Vándortúráról, illetve a Szegedi Távfűtő Kft. támogatásával elkezdtük az megvalósítani az eddigi legmerészebb álmunkat, a VÁROSMETAMORFÓZIS névre hallgató Környezetvédelmi Street Art projektet.