A Mondolo eredetileg egy utazós és fenntarthatósági témákkal foglalkozó közösségként indult. A társaság alapító tagjai közül sokan több éves barátságot ápolnak egymással, de a régi és új tagok mindegyikében közös a természet szeretete, a felfedezés iránti vágy és hogy megosszuk az élményeinket mindenkivel, aki erre fogékony és érdeklődő. A spontán szerveződő baráti kollektíva 2019-től vált hivatalosan Mondolo Egyesületté.

Az évek során videókat és útleírásokat készítettünk, eleinte csak a saját szórakoztatásunkra, majd a szegedi Kultúrkör Egyesülettel karöltve belevágtunk az első komolyabb projektünkbe, a Mondolo Club nevű ingyenes előadássorozat szervezésébe, amely az évek alatt a szegedi kulturális élet egyik fontos szereplőjévé vált előadásonként 50-100 fős részvételt produkálva. A club Szegeden már több évadot megélt és 2020-ban Budapesten is útjára indult, de ezt az évadot a járvány sajnos rövidre zárta. Amennyiben az egészségügyi helyzet engedi természetesen folytatjuk az előadások szervezését.

Népnevelői és ismeretterjesztési küldetéstudatunk okán elkezdtünk közösségi szemétszedéseket is szervezni, tudósítottunk a Fjallräven Vándortúráról, illetve a Szegedi Távfűtő Kft. támogatásával elkezdtük az megvalósítani az eddigi legmerészebb álmunkat, a VÁROSMETAMORFÓZIS névre hallgató Környezetvédelmi Street Art projektet, ami nemzetközi céges partner bevonása után jelenleg a 4. állomásánál tart. Az eddig elkészült információs pontokról és átalakított fűtőművekről az Urbanology oldalon tájékozódhattok.

2021-ben elstartolt a Mondolo Club Mini névre keresztelt gyerekeknek szóló felkészítő foglalkozásunk, amely során oktatók és pedagógusok vezetik be a 3-5 éves gyermekeket a minket körülvevő természet rejtelmeibe, valamint márciusban élesítettük a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal foglalkozó podcastunkat is, szóval nyugodtan mondhatjuk, hogy egyszerre több vasat is a tűzben tartunk.

Nyilvános adatok