Érdekel, hogy kik ülnek a számítógép másik oldalán? Itt egy kicsit jobban megismerheted azokat az egyesületi tagokat, illetve állandó vendégszerzőket, akik fáradhatatlanul írják az érdekes cikkeket, izgalmas beszámolókat, lélegzetelállító útleírásokat.

Móni

Környezetvédelem szakra készült, végül mégis a média világát választotta, és ezen a vonalon szerzett mesterdiplomát. Néhány hazai lapnál, magazinnál való fotós publikálással és pár külföldi elismeréssel később – két pici gyerek mellett – saját vállalkozásában dolgozik. Jelenleg egy zöldebb jövő reményében próbálgatja szárnyait a mindennapi életben. Az utazás az egyetemi évek alatt vált számára szerelemmé, amikor az első ifjúsági cserék kapcsán nekiindult a „vadonnak”. Legnagyobb élménye egy önkéntes programnak köszönhető, amikor a francia Alpok közepén jurtaépítést tanult, és komfortzónáját kiszélesítve, teljesen új állat és növényvilággal ismerkedhetett meg a fényszennyezéstől és zajtól mentes végtelen csend közepén.

https://www.instagram.com/csanyimonikafoto/

Ézsi

Ézsi egy dél-alföldi faluból jött, és már kiskorában megmutatkozott, hogy bolondul a természetért. Falta a David Attenborough filmeket, krumpli bogarat gyűjtött, diófát ültetett, vagy botokkal piszkálta a nagyi disznóinak az orrát. Mindegy volt neki, csak kint lehessen a szabadban! A geológia szak elvégzése után egy kínai egyetemen találta magát, ahol felgyorsultak az események. Több ázsiai ország, és ezernél is több képpel később pedig azt vette észre, hogy egy ideig azt csinálhatta, mint az öreg David. Vagyis járta a világot, fotózott, megfigyelt, dokumentált és gyűjtött. Főleg élményeket.
Miután kitombolta magát egy időre, a szíve haza húzta, és jelenleg a geotermikus energia felhasználási lehetőségeit kutatja szülővárosában, Szegeden.

Számára az utazás tanulás és tanítás. Szereti megmutatni az általa fontos személyeknek, azokat a dolgokat, amiket ő már ismer. Ám, ha ismeretlen helyre megy, mindig a háttérsztorikat kutatja. Keresi az endemikus fajokat, az egyedi helyeket, de leginkább a helyi etnikum életére a legkíváncsibb, hogy hogyan őrzik meg identitásukat egy nagyobb egységben. Legyen ez Grúziában, Kínában, Tajvanon, vagy Erdélyben.

Bakancslista top5: izlandi stoppolás, kokalevelet rágcsálni a bolíviai hátizsákos túrán, a tábortűz mellett tobozokat dobálni a kaliforniai mamutfenyők közt, Kéktúrázni a gyerekével, vad tulipánt fotózni Iránban

Máté

Máté 7 éve vezet egzotikus utakat és magashegyi túrákat az Eupolisz utazási irodánál. Ha épp nem dolgozik a világ valamelyik felén, akkor jó eséllyel épp búvárkodik Indonéziában, bicajozgat Tajvan szigetén, Pápua Új-Guinea hegyvidéki részét járja ahol barlangokban is alszik alkalomadtán, angolt tanít pápuai kisgyerekeknek világvégi szigeteken, körbestoppolja Thaiföldet és Borneót, maláriás Indiában, Kínában tanul egy évig szociológiát, átvonatozza Kínát, egy kölcsönkért motorral 1 hétig húzza a gázt a monszun áztatta Celebesz szigetén, a Himalájában túrázik vagy épp Kirgizisztánban lovakra alkudozik az állatvásárban. Persze nem szigorúan ebben a sorrendben. Ha nincs nála a fényképezője, akkor fél embernek érzi magát, természetesen nem túlzásokba esve. Leginkább gyerekeket szeret fotózni, ennek pedig egyszerű és prózai oka van, az ő szemükben találja meg az adott ország romlatlan mivoltát.

Az utazások számára nem elsősorban az úti cél miatt érdekesek, hanem amikor egy idő után rájössz, hogy mindenhol ugyanazok a problémák, élethelyzetek és emberek jönnek veled szembe mint otthon. Tehát? „Az egész világon otthon vagy” – mondja.

Bakancslista top5: Törökországot bejárni istenestül, pakisztáni és tádzsik hegyvidék, dél-amerikai körút, Tajvanon lakni pár évet, még több idő a Balkánon

Tibor

Tiborunk egy budapesti, járdanavigációs alkalmazást fejlesztő startup térinformatikusa. A kis létszámú csapat munkamegosztása miatt rendszeresen utazik külföldre és országon belülre különféle nyilvános szereplésekre. 10 éve kezdett utazgatni (Máté noszogatására), ami aztán 2011 és 2013-ban csúcsosodott ki egy Szíria-Jordánia, majd egy Kaukázus kalandtúrával. 30 egynéhány meglátogatott országnál jár és titkon reméli, hogy lesz még esély a közeljövőben valami jó kis extrém csoportos útra, ami során rommá posztholhatjuk a mondolo csatornáit.

Tibi egyik kedvence az utazásban, mikor néhány nap után először lép ki az utcára az ember „helyiként”.

Bakancslista top5: Izland+sarki fény, Lanzarote, Portugália, Baltikum fűszerezve egy hosszabb észt tartózkodással, Dél-Kínában öccsének meglátogatása egy kis vietnámi kalanddal megszórva.

mondolo csapat tibi

Andris

Andris a Mondolo társalapítója, polgári foglalkozását tekintve közgazdász, üzleti tanácsadó és egy kutatóintézet vezetője. Totális sport megszállott és kicsit extrém sport rajongó is, többek között a siklóernyős és snowboardos tartalmaink készítője. Néha búvárkodik és raftingol, alkalom adtán lovagolni indul a dél alföldi pusztákon. 20 éve versenyszerűen kosárlabdázik.

Munkája és egyéni utazásai során sok ország kultúráját és környezeti kincseit volt szerencséje megismerni. Leginkább a közel- és távol-keleti térségre, valamint a szlovén és francia-alpokra vonatkozóan tud hasznos túra tippekkel szolgálni. Szabadidejének nagy részét igyekszik a természetben tölteni. A fenntartható életmód és személyes egyensúly szempontjából is kulcsfontosságúnak tartja a természettel való kapcsolatunk megőrzését. Ezt egyéni szinten és az egyesületi eszközök (közös akciók, cikkek és előadások) segítségével is szeretné minél több emberrel megosztani és átélni.

Bakancslista top5: Kanadát kisbusszal bejárni; bővíteni a siklóernyős kalandok sorát egy dél amerikai túrával és egy 200km-es hazai egyéni táv rekorddal; tandemben minél több érdeklődővel megosztani a repülés élményét; megtanulni kiteozni, hogy legyen alternatíva, ha túl erős a szél a repüléshez.

Bogdán

Bogdán a Mondolo Egyesület házi vegánja, állatvédő aktivistája és környezetvédelmi vegzálója. A világon szinte minden érdekli és ezt néha még ő maga is idegesítőnek találja, nem csak azok, akik valamelyik legújabb kiselőadását kénytelenek végighallgatni valami teljesen random témáról 🙂 Szerencsére a milliónyi érdeklődési kör közül 3 dolog különösen kedves a lelkének, ezek pedig a természetjárás, a tájképfotózás, valamint az írás. Mi is azt szeretjük a legjobban, amikor ezt a hármat együttesen gyakorolja, hogy új tartalmat kreáljon a Mondolo.hu-ra. Valamilyen furcsa okból kifolyólag imádja a zord, barátságtalan, ködös tájakat, – ezért is ment ki másfél évre Skóciába dolgozni – szóval ne nagyon várjatok tőle tengerparti naplementés fotókat.

Bakancslista top5: ellátogatni a Milford Soundhoz, kétkezi munkával felépíteni egy faházat valahol Izland közepén és ott letelepedni, teljesíteni egy több ezer kilométeres gyalogtúrát az amerikai kontinensen, végig járni a Külső-Hebridák összes szigetét, tájképfotózásból megélni.