Judit és Ádám, mi próbáljuk a Tigu (a csiga) körüli világot kicsit zöldíteni. Egyrészt azt gondoljuk, hogy sok kicsi sokra megy, és az egyéni cselekvéssel el lehet indítani egy hullámot. Másrészt viszont azt is hisszük, hogy rendszerszintű változásra van szükség, és elsősorban nem az egyének hibája, hogy ott tartunk, ahol, hanem a mértéktelen kapitalizmusé. Egy biztos, képtelenek vagyunk beleszarni.

Judit and Ádám, we are the ones trying to make the world around Tigu greener. On one hand we believe that small things matter, and the individual acts can create a bigger wave. On the other hand we also think that we need a systematic change. It is not the individuals’ fault that the world is at its current change, but of the immoderate capitalism. One thing is sure, we cannot not give a shit.

View this post on Instagram

🇭🇺 Zerowaster egyes számú szabály: MINDIG LEGYEN NÁLAD EGY BEFŐTTESÜVEG! Az egyik kedvenc kajáldánk a Hummus bar az Október 6. utcán, mert frissen sütik a hagyományos laffa kenyeret, amit imádunk. De sosem fogy el az összes. Úgyhogy a maradékot eltesszük egy dobozba vagy befőttesüvegbe, és másnap reggelire pont jó. Ha esélyes, hogy lesz maradékunk, sosem árt egy kajás doboz vagy egy befőttesüveg elcsomagolni. Ha pedig olyan helyen vásárolunk elvitelre, ahol nem hajlandóak beletenni a saját cuccunkba a kaját, de amúgy rendes tányéron tálalnak, akkor helyben fogyasztásra kérjük, és egyszerűen elcsomagoljuk magunknak. Szerencsére erre ritkán kerül sor, a legtöbb helyen elég jófejek vagy legalább toleránsak. Nektek hol volt ezzel jó vagy rossz tapasztalatotok? 🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌 🇬🇧 Zerowaster rule number one: ALWAYS CARRY A JAR! One of our favourite places to eat is the Hummus bar, because they bake traditional fresh laffa bread. But it’s always too much, so we just squeeze the leftover into a jar and have it for breakfast the next day. When we expect to have leftovers we always carry a container or a jar with us. And if we want to buy for takeaway at a place that refuses to put the food into our own container, but otherwise serves on normal plates (not single-use), we just order to eat it there, and pack it up ourselves. Luckily it’s not a common problem. Have you had any good or bad experiences with this?

A post shared by Zéró Csiga (@zerocsiga) on

View this post on Instagram

KEFE 💚 Tavaly vettük ezt a zöldségkefét, ami teljesen műanyagmentes, ha bevégzi, komposztálható lesz, és a használatával egy csomó mindent 🥕🥔🍠 nem kell megpucolni, csak jól megsikálni, így kevesebb zöldség megy a kukába (mármint komposztba). Ami nagyon fontos: mindig hagyd megszáradni, hogy ne penészedjen be! A legjobb az egészben, hogy tök olcsón lehet megvenni Budapesten egyenesen a készítőtől: A Dob utca elején van az 1001 Kefe nevű bolt, ahol helyben készítik az ecseteket és keféket. Nagyon kedvesek is, egyszer negyedórán keresztül ötleteltek velem, hogy hogyan lehetne szívószáltisztító kefét csinálni. (Ezt akkor elhalasztottuk, de továbbra is jó ötletnek tartom, mert a fémszívószálakhoz többnyire nejlonsörtéset adnak, ők meg el tudnák készíteni természetes sörtével.) Körömkefét, cipőpucolót, üvegmosót, sőt, azt hiszem, wc-kefét is lehet venni náluk. 🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌 BRUSH 💚We bought this vegetable brush last year, it’s totally plastic-free, and when it will finish its job we can compost it. By using it we don’t have to peel a lot of veggies🥕🥔🍠, just brush it well, thus wasting less. Always let it dry to avoid mold! The best part is that you can buy it really cheap in Budapest at a shop (1001 Kefe) where they make all kinds of brushes locally.

A post shared by Zéró Csiga (@zerocsiga) on

View this post on Instagram

🇭🇺 #TIGUTIPP 🐌 Pörgesd a zöld tartalmat a közösségi médián! 💚 Igen, a közösségi média lehet káros és romboló hatású is. De eszméletlen pozitív ereje is tud lenni! Ha van valamilyen zöld sikerélményed, oszd meg az instán, facebookon – akkor is (sőt, főleg akkor!), ha amúgy nem ilyen témájúak a posztjaid. Sosem tudhatod, kit fog inspirálni a szexi csomagolásmentes bevásárlásod, vagy ki szánja el magát végre egy mensitölcsérre a te pozitív tapasztalataid alapján. Támogasd mások hasonló tartalmait lájkokkal, kommentekkel, megosztásokkal! Minél több aktivitás van egy-egy ilyen poszton, annál több emberhez fog eljutni. Én sokkal bőkezűbben osztom a lájkokat és a hozzászólásokat a #zerowaste témájú képek alatt, mint bármi másnál (ugyanakkor már egy ideje képtelen vagyok lájkolni olyan képet, amin mondjuk eldobós poharas elviteles kávé van). És csak olyan tartalomgyártókat kövess, akiktől jobban érzed magad. Ha frusztrálnak a tökéletes emberek, a szelfik, az instamodellek, kövesd ki őket! @davidpanni-nál jött velem szembe a gondolat: tekints úgy az instára, mint egy magazinra, ahol te vagy a főszerkesztő. Adj sok pozitív visszajelzést azoknak az embereknek és cégeknek, akik megérdemlik! Ezzel motiváljuk őket arra, hogy tovább haladjanak a megkezdett úton. És hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, a kommentekben linkeld azokat a környezettudatos profilokat, amelyek téged a leginkább inspirálnak, és amelyeket másoknak is ajánlanál 😉 🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌 🇬🇧 #TIGUTIP: Keep the green content active on social media! 💚 Yes, social media can have many negative effects. But it can have great positive power as well! Share your success stories to inspire others, even if your account is not eco-themed. Support others with your likes, comments, shares – this way they can reach more people. Send positive feedback to people and companies that are doing the right thing. Unfollow anybody who makes you feel bad. A thought inspired by @davidpanni: think of instagram as a magazine where you are the editor. Spread the love, tag the accounts that are the most inspiring for you and that you think others should know!

A post shared by Zéró Csiga (@zerocsiga) on

View this post on Instagram

🇭🇺 Legszívesebben a klímatüntetésről posztolnánk, de épp Belgrádban vagyunk, és valószínűleg ez az egyetlen európai főváros, ahol nem rendeztek semmit. 🙄 Úgyhogy a rendszer megdöntése helyett íme, a SZAPPAN! 🛁 Ez is egy olyan dolog, amit évekkel ezelőtt leváltottunk, elsősorban az én ekcémám miatt, másodsorban a műanyagszemét miatt. Fürdéshez és kézmosáshoz is szappant használunk, utazáskor pedig egy kisméretű műanyag dobozban visszük, nincs különbejáratú szappantartónk. Nincs egy kifejezetten preferált márkánk, mikor mi jön szembe, csak az összetevők stimmeljenek. Néha csak papírcsomagolásban sikerül beszereznünk, de ha szerencsénk van, akkor meztelenül, mint most is a @manuszappantól a vegán piacon ezeket a leértékelt darabokat. Elvileg szépséghibásak, de szerintünk tökéletesek 😍 Te leváltottad már a tusfürdőt? 🐌🐌🐌 🇬🇧 We’d love to post about the climate strike, but we are in Belgrade right now, probably the only European capital that didn’t organise anything at all. 🙄 So instead of breaking the system let’s talk about SOAP! 🛁 It’s one of those things that we changed years ago, the number one reason being my eczema, and the second reason was of course the plastic trash. We don’t have one preferred brand, whatever we find with the right ingredients. Sometimes we can only get it in paper packaging, but other times we are lucky, like now! We got these beauties naked and discounted from @manuszappan at the vegan market on Sunday. Have you ditched the shower gel already?

A post shared by Zéró Csiga (@zerocsiga) on