A 2020-ban elindított VÁROSMETAMORFÓZIS elnevezésű természetvédelmi street art program célkitűzése a Szeged lakóövezeteiben elszórva megtalálható lehangoló, szürke és esztétikátlan ipari épületek informatív, figyelemfelkeltő, művészi alkotásokká történő átalakulása. A SZETÁV Kft. és a Mondolo Egyesület közös programjának hitvallása, hogy a természeti környezet és a városi környezet nem feltétlenül egymást kioltó fogalmak, azok harmonikus együttélése a valódi elérendő és elérhető cél.


E szellemiség jegyében készült el immár a hatodik közös murália is, mely az egyik legcsodálatosabb Szegeden is megfigyelhető természeti eseményt, a tiszavirágzást hozza el a Rókusi körút és a Bálint Sándor utca sarkán található szivattyúház falára.

A VÁROSMETAMORFÓZIS helyszínválasztásait minden murália esetében tudatos tervezés előzte meg. Nem volt ez másképp a Kérészes szivattyúház esetében sem, hiszen a szervezők keresve sem találhattak volna a tiszavirágok természetes életterétől eltérőbb környezetet, mint a Rókusi körút környéke. Azzal a kontraszttal, hogy a Mondolo és a SZETÁV csapata Szeged legnagyobb aszfalttal és betonnal burkolt nem ipari területére hozták be a környezeti változásokra extrém módon érzékeny kérészeket szeretnék felhívni a figyelmet a tiszai élővilág sérülékenységére. Továbbá feltett szándékuk emlékeztetni a mindennapok rohanásában élő szegedieket, hogy éljenek azzal a lehetőségükkel, hogy egy olyan folyó mellett élnek, amin egy Európa szinten is unikális természeti esemény játszódik le minden év júniusában! A tiszavirágzás nem csak a tiszaparti városok identitást képző látványossága, de egy olyan közös európai természeti érték, amely megismerése és megóvása közös ügyünk.


A SZETÁV és a Mondolo munkatársai hisznek abban, hogy az tiszavirágzást bemutató muráliával és a szokásos QR kódos ismeretterjesztő táblával közelebb hozzák és jobban megismertetik a tiszavirágzás problémáit és az arra adható válaszokat. Hiszen hazai vizeink természetességére, vízminőségére a tiszavirág fennmaradásának érdekében is nagy hangsúlyt kell fordítanunk.


A 100 m2 felületű kérészes street artot egy radnótis diák, Kóbor Hanna Panni tervei alapján a Muralpaint festőművészei, Marton Ákos és Vinkó Leó festette fel.

Az átadón a Kövér Béla Bábszínház művészei egy közös játékra invitálják a jelenlévőket, az élményszerű környezeti nevelés jegyében. A bábszínház az előzetesen meghívott kisiskolás közönséggel együtt varázsol Tisza folyót a parkolóból, mely odacsalogatja a tiszavirág óriásbábot, és mindez egy zenés játékban csúcsosodik ki. Az esemény a Mondolo Egyesület és a Kövér Béla Bábszínház első közös projektje.

Nézd meg a korábbi óriás falfestményeinket, és tudj meg többet a fecskékről, sünökről vagy a beporzó rovarokról többet!

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük