A hazai fecskék megfogyatkozása egyértelműen a káros emberi hatásokra vezethető vissza. Olyan hatásokra is, melyek ellen egyszeri emberként nehéz fellépni. Azonban néhány igen egyszerű megoldással helyben sokat tehetünk a fecskefélék védelméért!

A közös hang

A Mondolo Egyesület és a Kövér Béla Bábszínház közös hitvallása, hogy a természeti környezet és a városi környezet nem feltétlenül egymást kioltó fogalmak, azok harmonikus együttélése a valódi elérendő és elérhető cél. A két szervezet hiszi, hogy a városi természetvédelem és a környezeti nevelés leghatékonyabb útja, ha az a gyakorlatban, kézzelfogható módon valósul meg! Ezért döntött úgy a két szervezet, hogy a Feketesas utca 25. épület homlokzatát fecskebaráttá alakítja át, segítve ezzel a Szeged belvárosában élő fecskepopuláción.

A tökéletes városi sziklafal

A molnárfecske hazánkban szinte teljesen kultúrakövető lett. Főként városok, kisebb részt falvak költőmadara. Az emberi építményeken való fészkelés előtt függőleges sziklafalak szolgáltak költőhelyéül. Ezért keresik a városokban a magas, ereszekkel, ablakpárkányokkal és erkélyekkel tagolt homlokzatokat. A Fekete sas utcai épületen jelenleg is vannak aktív és sérült fecskefészkek, ami a tudatos szemlélődőnek a következőkről árulkodik:

  • A homlokzat elhelyezkedése és szerkezete kedvező költőfelület a molnárfecskék számára, hiszen több generáció óta költenek itt.
  • Az elöregedett, sérült fészkek, valamint az új fészkek hiánya arról árulkodik, hogy a homlokzat közelében nincs sárgyűjtőhely, amiből a madarak a meglévő fészkeket javítsák, esetlegesen új fészket építhessenek maguknak. Így hiába a biztonságos és bejáratott költőhely, nincs alapanyag a fészkekhez.
  • Az aktív fészkekből következik, hogy a lakók elfogadták a fecskék jelenlétét, hiszen nem verték le a fészkeket vagy tettek kis zavaró madárriasztókat. A ház lakóközössége ilyen tekintetben madárbarátnak tekinthető.

Fecskevédelmi akció

A felsorolt három megállapításra építve kerestük meg a bábszínházat és a koordinálásunkkal a Feketesas utca 25. ház homlokzatán húsz darab, a bábszínház munkatársa, Szokola Vince által elkészített műfecskefészek, hozzájuk tartozó fecskepelenkát és egy sárgyűjtőt helyeztünk ki.

Mint minden természetvédelmi akció esetében, a precíz szakmai előkészítés, és a jószándékkal vegyes kemény munka nem garancia a sikerre, ám jó alapja a jövőbeli fészekfoglalásnak! Jelen projekt esetében ez az arány viszonylag magas, hiszen a Feketesas utcai épületen évek óta zajlik költés. A bábszínház munkatársaival bízunk a madarak generációs memóriájában, vagyis arra építünk, hogy a még aktívan használt fészkekhez visszatérő, illetve az itt kikelt fecskék emlékszenek, hogy a Feketesas utcai ház egy biztonságos költési terület. Továbbá fontos szempont, hogy a fészkek foglalási esélyeit növeli, ha egy helyre nem csak egy fészket teszünk ki, hanem egymás mellé többet. A telepesen előszeretettel költő molnárfecske szívesebben foglal olyan műfészket, melynek szomszédságában még jó pár ilyen alkalmatosság található.

A két szervezet az évközben elvégzett megfigyelések tapasztalatait és tanulságait összegezve, a célul tűztük ki, hogy a ház lakóközösségét bevonva további pelenkákat és műfészkeket helyezünk ki a Feketesas utcai ingatlan homlokzatára.

Következtetések

Az eseménykor tartott sajtótájékoztatóból is kiviláglott, az embereket érdekli a városi természetvédelem, és ennek a fecskék tekinthetők nagykövetnek. Vigyázzunk rájuk, hogy minél tovább velünk lehessenek, és az ökoszisztéma szolgáltatásuk mellett vihessék hírét a városokban élő állatok védelmének fontosságát!!

Az eseményről készült sajtó anyagokat itt gyűjtöttük össze:

További fecskevédelemmel kapcsolatos anyagokért olvasd el az urbanology.hu oldalra publikált munkáinkat:

A képeket Kőrösi Bogdán és Szabó Luca készítették.

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük