Az egyre sárguló őszi színek hívogatóan csábítanak minket középhegységeinkbe. Szerda délután így mi is autóba ültünk, hogy a Budapestről nagyjából 1 órányira fekvő Tardos felé vegyük az irányt, és gyorsan körbejárjuk a Dunazug-hegység legnyugatibb tagját, a Gerecsét. A Nagy-Gerecse 634 méteres csúcsán aztán egy illegális kilátópontból, egy elhagyatott geodéziai mérőtoronyból figyeltük a kissé párás kilátást, majd lefelé jövet muflon családok keresztezték utunkat, almát szedtünk a pazar fekvésű Serédi-kastély mellett, végül pedig kifogtuk az év egyik legszebb naplementéjét a Kéktúrára becsatlakozva. Egy rövid, de izgalmas túra, ahol egy-egy hétköznap délután is csodákat rejt.

A túra adatai

Túratáv: kb. 10,5 km
Szintkülönbség: kb. 280 méter fel/le
Időtartam: 2-3 óra
Kiindulási pont: Tardos melletti parkoló (Google Maps)
Részletes térkép a túráról: itt
Nehézség: 2/5

Mint a legtöbb hazai túra, ez sem igényel semmilyen előképzettséget, így kezdők is bátran fogyaszthatják.

Amire szükség lesz: Csapadékos időjárás után érdemes bakancsban elindulni, illetve ha ti is hétköznap délután indultok útnak, mindenképp hozzatok fejlámpát.

A túra részletes leírása

A túra Tardos mellett egy parkolóból indul. A Nagy-Gerecse csúcsát több irányból is meg lehet közelíteni, ha ezt a verziót választjátok, akkor a parkolótól először a kék kereszt ösvényen induljatok el (itt azért illik vigyázni a közeli kőbánya felől közlekedő teherautókkal), majd egy kereszteződés után a kék háromszög visz kel minket a Nagy-Gerecsére, kb. 250 méter szintemelkedés után.

A fennsík jellegű csúcs közeli részen már látni fogjuk a geodéziai mérőtornyot, amikor egy kerítés fogja keresztezni utunkat. Ezen simán át lehet mászni, ha ez mégsem menne, akkor jobb kéz felé érdemes kikerülni ezt a szakaszt. 15 perc után máris ott leszünk a mérőtorony alatt, ahová hivatalosan sajnos nem szabad felmenni. Ha mégis érzünk magunkban bátorságot, akkor óvatosan lépdelve érdemes felkapaszkodni a „kilátó” tetejére, ahonnan egészen szép kilátás tárul elénk.

Kövessük tovább a kék háromszög útvonalát, amely először elhalad a TV-torony mellett, majd kelet felől kerüli a Nagy-Gerecsét, hogy végül pedig egy meredek lejtő és a Serédi-kastély után becsatlakozzon az Országos Kéktúra gerecsei szakaszába.

A kéktúrát követve az ösvény gyönyörű tisztásokon vezet keresztül, így ha túránkat délutánra időzítjük, jó esély csodaszép naplementét is láthatunk valamelyik kilátópontból. Miután a másik oldalról is megkerültük a Nagy-Gerecse tömbjét, a kék háromszög ösvényre jobbra lefordulva alig 10 perc alatt visszaérkezünk a parkolóhoz.

Mondolo Tipp

Az itthoni kirándulásinkhoz a sokat használt maps.me mellett imádjuk a HuMap nevű alkalmazást is, amely a túraösvények színkódjait is mutatja, kiigazodva a sokszor kaotikus térképeken és útvesztőkben.

Még több magyarországi túráról olvasnál? Válogass kedvedre a következő oldalon!

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük