Bejegyzésünkben ezúttal Dél-Amerikába, azon belül is Patagónia csodálatos vidékére látogatunk, ahol egy 2019. márciusi utazás legérdekesebb helyszíneit mutatjuk be egy 3 részes sorozat keretében. A térségről viszonylag keveset írtunk eddig, bár Kolumbiáról két cikket villámgyorsan el tudtok olvasni 🙂

Egyébként pedig gyertek velünk utazni a világ körül Instagramon, kövessetek minket Facebookon, és gyertek előadásainkra utazás és fenntarthatóság témában!


A Patagóniába tartó utazások egyik legfontosabb része az alapos tervezés. A hatalmas, tíz magyarországnyi területet bejárni néhány hét alatt szinte lehetetlen, de ha van legalább két hetünk, akkor egy izgalmas és változatos utazást állíthatunk össze, felfűzve rá a leghíresebb látnivalókat. Az egyik kötelező állomás egy patagóniai utazás alkalmával kétségkívül El Chaltén és környéke, ahol olyan legendás hegycsúcsokat is találhatunk, mint a Fitz Roy, vagy épp a Cerro Torre.

El Chaltén – Argentína trekking fővárosa

El Chaltén városkája egészen fiatal, hiszen csak 1985-ben alapították, miután a terület hosszú diplomáciai csaták után végül Argentínához került. Akkoriban alig 40 kalandvágyó telepes érkezett, ám a turizmus fellendülésével El Chaltén fejlődése is villámgyors volt. 2019-re már több mint 4000 lakosa volt a városnak, sőt, a főszezonban (novembertől-márciusig) akár 7-8000 ember is megfordul itt egy nap. És hogy miért jönnek ide turisták a világ minden tájáról? A környező hegyek lenyűgöző túralehetőséget biztosítanak szinte minden természetkedvelőnek, így nem véletlen a címben is szereplő büszke cím, melyet néhány éve nyert el egy argentin szavazáson El Chaltén.

A Los Glaciares Nemzeti Park és a Fitz Roy

Los Glaciares Nemzeti Park Argentína egyik legjelentősebb nemzeti parkja Santa Cruz tartományban, nem véletlenül élvezi az UNESCO Világörökségi védelmét 1981 óta. A déli félteke legnagyobb (Antarktiszon kívüli) jégmezőit és számtalan gleccsert magában foglaló nemzeti park az Andok déli vonulatának leghíresebb csúcsait őrzi, hiszen a Fitz Roy hegyről talán már a legtöbb túrázó hallott valamilyen úton módon. Az egykori nevén Cerro Chaltén (vagyis „füstölgő hegy”) 3405 méteres magasságával, meredekségével, valamint a szeszélyes időjárással együtt a hegy- és sziklamászók egyik leginkább meghódítandó csúcsa Dél-Amerika szerte. A híres angol felfedező, Robert Fitzroy után 1877-ben átkeresztelt hegyóriás gránittömbjeit, na és persze a környező csúcsokat is az intenzív jégkorszakok formálták évezredek alatt. Szerencsére egyszerű túrázóként is van lehetőségünk testközelből megcsodálni a Fitz Roy-t, hiszen El Chalténből indulva egy 26 km-es, kemény túra során eljuthatunk a Laguna de los Tres partjára. Innen aztán varázslatos kilátás nyílik a türkizkék, gleccserek táplálta lagúnára, és a büszke óriásra, a Fitz Roy csúcsára is.

Cerro Torre, a legyőzhetetlen

A Fitz Roy mellett még egy kötelező túrát érdemes tenni ha már El Chalténban van az ember. A Cerro Torre hegycsoportja a már emlegetett sziklamászók nagy ellensége, mert bár néhány száz méterrel alacsonyabb a híresebb szomszédjánál, a meredeksége, valamint a csúcson található jeges hósapka miatt még inkább extrém teljesítménynek számít egy sikeres meghódítás. Nem csoda, hogy egészen 1974-ig kellett várni amíg végre megmászták a „Tornyot”, vagyis a Cerro Torre 3128 méteres csúcsát. A kb. 20 km-es, a Lago Torre partjára vezető túra során a Cerro Torrét, és az itt található többi híres csúcsot is testközelből tudjuk megcsodálni.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük