Most, hogy már tudunk minden indulás előtti infót az előző posztból, sőt, elolvastuk, hogy hogyan tervezzünk meg egy utazást és hogyan érdemes pakolni, nincs más hátra, minthogy belevessük magunkat az USA nyugati részének elképesztően változatos és látványos világába! Az interaktív térképet itt tudjátok követni az útvonaltervvel együtt!

1. Yellowstone Nemzeti Park, Wyoming

Kezdjük talán az egyik leghíresebb és legkülönlegesebb természeti látnivalóval, a legendás Yellowstone Nemzeti Parkkal, amely bármelyik nyugati túra egyik csúcspontja. Az USA első nemzetii parkja hihetetlen látványos és változatos, hiszen az utóvulkáni működés eredményeként ma is 10 ezernél több gejzír, melegvizű forrás és sárvulkán található a nemzeti parkban. Ezek mellett még elképesztő méretű vízesések, kisebb nagyobb túrák, hegycsúcsok, békésen legelésző bölénycsordák és akár egy-két kósza grizzly medve vár az ide látogató több millió turistára. Vigyázat, a főszezonban az egész nemzeti park egy hatalmas dugó, a rengeteg kocsitól csak lépésben lehet haladni, a parkolók teli, úgy hogy nagyon nézzük meg, hogy mikor jövünk ide!

usa, roadtrip, yellowstone, gejzír
Az egyik a több ezer gejzír közül. A gejzír közepe annyira forró, hogy egyetlen élőlény sem él meg benne, emiatt a víz kristálytiszta, így pedig a fénytörés ezt a brutális kék színt eredményezi. Fotó: mondolo

 

2. Zion Nemzeti Park, Utah

Ha északról, a Yellowstone felől közelítjük meg a Ziont, akkor egy masszív egész napos autókázás vár majd ránk Idaho és Utah gyönyörű ám kissé kietlen útjain, ezért érdemes korán elindulni és beiktatni egy pihenőt mondjuk Salt Lake City környékén. Aztán persze gyorsan ráeszmélnek az ide látogatók, hogy a Zion Nemzeti Parkért akár dupla ennyit is érdemes utazni egy nap, a hely tényleg egy csoda. Springdale településén érdemes letenni a kocsit, innen pedig az ingyenes buszokkal elindulni a park legszebb részeire: az egyre szűkülő Zion-kanyon ahol vízben kell gázolnunk, a park leghíresebb kilátópontja, a kissé extrém Angel’s Landing (5 órás körtúra), vagy éppen olyan híres túrák, mint a Taylor Creek (4 óra) vagy a Kolob Arch (8 óra). A gyönyörű vörös színű Navajo homokkő és egyéb, jóval világosabb színű mészkő rétegek elképesztő színjátékban tündökölnek bármerre is túrázunk, főleg hogyha a legszebb kilátópontokat a naplemente vagy a napfelkelte fényeinél keressük fel.

usa, zion nemzeti park, roadtrip, utah, utazás, kaland, zion
Panoráma az Angel’s Landing kilátóhelyről. Fotó: flickr

 

3. Bryce Canyon Nemzeti Park, Utah

Utah talán leghíresebb természetvédelmi területe, a Bryce Canyon a következő a listán. A nevével ellentétben a Bryce Nemzeti Park területén nincsenek klasszikus kanyonok, viszont van egy brutális kiterjedésű és színvilágú eróziós zóna, amelyet a mai napig a ritkán, de akkor nagy mennyiségben lehulló csapadék alakít tovább. Szerencsére a turisták 95%-a csak éppen kilép a buszból, hogy lenézzen a 4-5 híres kilátópont egyikéből, ám az igazi csodák itt is akkor várnak ránk, ha egy hosszabb túrára indulunk a homokkőtornyok árnyékéban. Megszakadni persze nem kell, a nagy hőség miatt egy 10-15 km-es túra bőven megteszi, amelyet lehetőleg kezdjünk el a felkelő nap fényeiben, majd pedig fejezzük be az egyik kilátónál, ahogy a színpompás sziklákat vérvörösre festik a lemenő nap utolsó sugarai.

usa, bryce, utazás, nemzeti pak
Kilátás a Sunset Pointról, ahonnan rálátunk a Bryce Nemzeti Park központi részére, az Amfiteátrumra. Fotó: mondolo

 

4. Arches Nemzeti Park, Utah

Még mindig maradunk Utah-ban, a lista negyedik tagja ugyanis egy újabb ikonikus nemzeti park, az Arches. A több száz homokkő sziklaívéről híres Archesban egy teljesen más világban érzi magát az ember, a szélsőséges időjárás több tízezer éves munkája ugyanis egészen pazar geológiai formákat hozott létre: a sziklaívek kívül mindenféle egyéb homokkő formációk, sziklatornyok és a Sziklás-hegység havas csúcsainak panorámája együttesen elég ütős képet adnak. Az Arches kis mérete miatt durván be tud dugulni, ezért érdemes még a Visitor Center nyitása előtt (9:00) bemenni a parkba egy előzetesen letöltött és kinyomtatott térképpel, és a nagy hőség előtt megcsinálni pl. a leghíresebb túrát, ami a 18 méter magas Delicate Arch nem túlzás, hogy világhírű sziklaívéhez vezet. Így elkerüljük a tömeget, később pedig megtudjuk nézni a kevésbé híres helyeket, vagy akár el tudunk menni 10-15 km-es körtúrákra is. Amire figyeljünk: csörgőkígyók elég sok helyen vannak, vízből pedig legalább dupla annyit vigyünk mint amennyit egy normál túrán szoktunk inni.

utah, arches, moab, usa, arches
A utah-i rendszámtáblákon is szereplő Delicate Arch, amely 18 méteres magasságával az egyik legnagyobb sziklaív az Arches Nemzeti Parkban. Fotó: mondolo

 

5. Canyonlands Nemzeti Park, Utah

Ugyan csak egy órányira vagyunk nyugat felé a fent megismert Arches Nemzeti Parktól, a Canyonlands mégis egy teljesen más világba repít el minket. A Colorado-fennsíkra felkapaszkodva ugyanis több száz méterrel vagyunk a tájban kanyargó Colorado és Green folyók felett, és gyakorlatilag több millió év eróziós tevékenységének eredményét láthatjuk egy csapásra. Az élő földrajzórát érdemes a Dead Horse Point Állami Parknál (extra belépő kell) kezdeni, itt látszódik legjobban ugyanis a bevágódó Colorado fantasztikus romboló munkája amely elénk varázsolta azt a hihetetlenül szép tájat. Később aztán a Canyonlands központi részét érdemes felkeresni, ez pedig az „Island in the Sky” , ahonnan tényleg úgy érezhetjük mintha egy lebegő szigeten lennénk alattunk elterülve az egész tájjal. Tuti tipp, késő délután keressük fel a legdélebbi kilátóhelyet, itt pedig kicsit túrázzunk el a kiépített helyekről, így pedig egy felejthetetlen naplementében lehet részünk ha szerencsénk van.

usa, canyonlands, roadtrip
Sziklás-hegység, sós tavak, kanyonok és több millió év eróziós munkája, mi kellhet még? Fotó: mondolo

 

6. Monument Valley, Utah

Tovább haladva délnyugat felé egy félig-meddig kakukktojás, a Monument Valley a következő állomásunk, amely hivatalosan nem tartozik a nemzeti parkok közé. A Navajo indiánok területen fekvő Monument Valley-t ugyanis a területeik elkobzásáért cserébe, egyfajta vigaszdíjként hagyták meg számukra, hogy ezen a kilátástalan és kopár vadnyugati területen legalább a turizmusból valamennyi bevételhez jussanak szerencsétlen navahók. Kétségtelen, az üzlet eléggé beindult az őslakosoknak, hiszen ezernyi turista keresi fel ez egykoron a Hatosfogat című filmből megismert lenyűgöző természetvédelmi területet. Ha saját autónkat nem sajnáljuk, elég sok pénzt spórolhatunk meg, ugyanis egy eléggé rázós földúton magunk is be tudjuk járni a Monument Valley legszebb részeit, így csak a kissé borsos belépőn és a másnapi kocsitakarításon főhet majd a fejünk.

john wayne, roadtrip, usa, monument valley
A lenti szervízút, ahol a Hatosfogat című film postakocsiját próbálták a helyi indiánok elrabolni, de szerencsére John Wayne résen volt. Fotó: mondolo

 

7. Antilope Canyon, Arizona

Ismét egy olyan természeti képződménynél járunk amely nem nemzeti park, viszont elképesztően híres, baromi drága, zsúfolt, de mégis egyszer az életben azért megéri megnézni. Az Antilope Canyon már Arizonában fekszik félúton a Grand Canyon irányába, így nagy kitérőt nem kell tenni amikor folytatjuk utunkat a nyugati részek felé. A navajo homokkőből kisebb-nagyobb villámárvizek által keletkezett alig pár szár méter hosszú kanyonból egyébként kettő van, egy alsó és egy felső, melyeket megnézve egy jó 80-90 dollárral lesz kevesebb a pénztárcánkban, így hátizsákos utazóknak az alsót javaslom amely olcsóbb, és egyébként még talán látványosabb is mint a felső. A szintén a navajo indiánok által vezetett területen sajnos ismét fel kell készülni a hatalmas tömegre és sorban állásra, persze maga a kanyon tényleg nagyon szép és különleges, de valószínű nem ez lesz a vadnyugati utunk legemlékezetesebb állomása.

usa, antelope canyon, arizona
Ez itt épp a felső kanyon, ahol pont sikerült kínai csoportoktól mentesen fotózni egyet. Fotó: mondolo

 

8. Grand Canyon, Arizona

Végre elértünk a már biztos sokat várt Grand Canyonhoz, amely tényleg egy igazi monumentális csoda, muszáj lesz látnod egyszer az életben! A kanyon persze megérne egy posztot is, de rövidre fogva egy nagyon fontos dologra hívnám fel a figyelmet. Lehet persze helikopterezni meg megnézni 2-3 kilátópontot, de ne essünk abba a hibába, hogy csak a felszínen kapargatjuk meg a Grand Canyont. Igenis húzzuk fel azokat a túrabakancsokat és válasszunk erőnlétünkhöz megfelelő túrát a több tucat opció közül, nem fogjuk megbánni! Aki biztosra akar menni és minden csodát látni akar, íme az átkelés ördöngős terve: hajnali 5 körül indulás le a South Kaibab ösvényen egészen a Colorado folyóig (1400 méter süllyedés, 3-4 óra), víztöltés és túra a folyó mentén (2-3 óra), majd visszafelé egy kőkemény és izzasztó kaptató a Bright Angel ösvényen egészen a peremig (5-6 óra, 1300 méter felfelé). Ne aprózzátok el a kaját és a vizet, legutóbb amikor megcsináltuk ezt a túrát, 7 liter vizet ittam meg és megettem egy két napra való elemózsiát.

usa, grand canyon, roadtrip
Kilátás az egyik magányos kilátóból, naplemente környékén. Fotó: mondolo

 

9. Death Valley, California

Egy kicsit nagyobbat ugrunk most térben, hiszen Arizona után Las Vegason átrobogva máris California és az egész USA legforróbb és legszárazabb területén, a Death Valley-ban találjuk magunkat. De hogy mi a jó egy kietlen, kopár helyen, ahol az általában jó erős szél hajszárítóként fújja az arcodba az 52 fokos levegőt? Hát pont ez, hiszen egy olyan extrém időjárású területű helyről beszélünk, ahol sokszor évekig nem esik csapadék. Találunk itt pazar kilátópontokat, az USA legmélyebb pontját magában foglaló Badwater Basin, klasszikus homoksivatagot és különböző fantázianevekkel ellátott érdekes geológiai képződményeket is, úgy hogy egy fél napra mindenképp érdemes ide eljönni.

usa, death valley, california, roadtrip
Panoráma a Zabriskie Pontról, amely az azonos nevű filmről kapta egyébként a nevét. Fotó: mondolo

 

10. Yosemite Nemzeti Park, California

Az USA második és talán leghíresebb nemzeti parkja az utolsó a listán, igaz California természeti értékeiből még legalább 2 posztot lehetne írni. Miért ne hagyjuk ki a Yosemite-t? A grandiózus, jég által formált gránitsziklák uralta tájba nehéz nem beleszeretni elsőre, hiszen mindezek mellett még pazar vízesések, óriás mamutfenyők, havas csúcsok és nagyszámú vadvilág vár az erre tévedőkre. Fantasztikus túrákat tehet csinálni szinte bármelyik völgybe is megyünk, így a Yosemite-ben különösen igaz ami a többi nemzeti parkra is: vesszünk el a tömeg elől, na hagyjuk, hogy az autókból éppen csak kiszálló turisták elvegyék a kedvünket ettől az igazi csodáktól. Vigyázat, főszezonban hétvégente akár több órás dugók is lehetne a Yosemite Valley szűk útjain, augusztustól pedig szinte bármikor fel kell készülnünk a sokszor egészen nagy kiterjedésű erdőtüzekre!

usa, yosemite, roadtrip
Naplemente és a Yosemite Valley, alant pedig az egészet kivájó Merced folyó. Fotó: mondolo

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük