A legutóbbi környezettudatossággal foglalkozó cikk után, számos megkeresés érkezett a „receptekkel” kapcsolatban. Hogyan készítjük a házi dezodort, testvajat, naptejet, kullancsriasztót? Ezért most íme, válogasson mindenki kedvére, és használjátok bátran ezeket a nemcsak költséghatékony, de egészséges „termékeket”, melyek a környezetbarát tulajdonságuk mellett még a léleknek is jót tesznek, és okkal lehettek büszkék magatokra, ha a saját kezetek munkája pihen ezentúl a fürdőszobátok polcain…

I.) Házi dezodor
A váltást egy szegedi márkának, az Organikum termékeinek köszönhetem. Sokáig használtuk Dóri szappanjait, deoját és nagyon megszerettük. Ezt azért osztom meg, mert tudom, hogy van akitől távolabb áll az otthoni kevergetés, de fontosnak tartom, hogy találhasson bárki alternatívát egy természetesebb lehetőségre.

A házi készítést egy véletlen hozta, amikor nem sikerült beszereznem időben a portékákat, így rákényszerültem, hogy itthon varázsoljak valamit. Ma már nagyon örülök, hogy belevágtam, valójában gyerekek mellett is néhány perc alatt elkészíthető az alábbiakban található verzió:

1ek kókuszzsír + 1ek kukoricakeményítő (több alkalommal is kihagytam már, nélküle is megfelelően szuperál, jól használható) + 1ek szódabikarbóna + 5 csepp 100%-os tisztaságú teafa/levendula illóolaj

II.) Kullancsriasztó
Azt már tudjátok, hogy a sokat kalandozó fajtából vagyunk. Időjárás és évszak nem probléma, de néha kiemelt figyelmet kell fordítanunk a ránk leselkedő veszélyekre, tereptől függően. A boltban árult csodaszerek nálam sosem váltak be, sőt, egy városi kacsaetetésnél a másfél évesünk is új „baráttal” gazdagodott…

Hozzávalók:

85ml desztillált víz
10 csepp geránium illóolaj
10 csepp teafa illóolaj
5 csepp levendula illóolaj
5 csepp citrom illóolaj
Pumpás flakonnal nagyon praktikus felvinni, de én többnyire csak a hajlatokba kenek, vagy csöppentek belőle.

III.) Testvaj

Lauren Singer, a hulladékcsökkentés híres képviselőjének receptje alapján, a nekem megfelelő verzióra „fejlesztve”:

1 rész shea vaj + 1 rész kakaóvaj + 1 rész kókuszolaj + néhány csepp levendula illóolaj – ízlés kérdése, nekem elég a kakaóvaj természetes illata.

Forróvizes edény/lábas fölött olvasztom egybe az összetevőket, majd amikor már csak langyos a „vaj”, robotgéppel habosítom fel. Ezután dobozába öntöm és a hűtőbe teszem, amíg meg nem dermed. Több alkalommal teszteltem úszás után is, a klóros víztől kiszáradt bőrt is percek alatt rendbe hozza!

IV.) Naptej
A fizikai fényvédő receptjét a Talpalatnyi történetek blogjáról (https://talpalatnyitortenetek.hu ) vadásztam kb. egy éve. Állagra, az enyém hasonló lett, mint a kakaóvajas testvajé. Hőre könnyen megpuhul, folyékonnyá válik, így a megfelelő tároló nagyon fontos, hogy ne borulhasson ki a csomagunkban utazás közben.

Hozzávalók:
25 gr kakaóvaj + 30g méhviasz + 50 gr kókuszolaj + 25 gr cink-oxid

V.) Kávés arcradír

Kávéimádóként, barista férj mellett, a fő összetevőből nálunk sosincs hiány. Két perc összekeverni és a kókuszolajnak köszönhetően a smink nyomait is könnyedén eltávolítja. A kávészemektől isteni illata van a frissítő hatás mellet, a méz antioxidáns tartalma pedig kifejezetten jót tesz a bőrnek. Mosható sminklemosó koronggal tökéletesen használható.

1ek kávézacc + 1ek kókuszolaj + 1ek méz

Aki eddig hezitált, legyen bátor és tegyen egy próbát!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük