A 2021-es év kiemelten fontos év volt a Mondolo Egyesület és a SZETÁV Kft. által közösen életre hívott Városmetamorfózis számára. Idén is szorgosan dolgoztunk a SZETÁV tulajdonában álló fűtőművek környezeti szempontú újraértelmezésén, ám ezzel egy időben a városi természetvédelmi problémák és a természettudományos ismeretterjesztés terén roppant fontos és komplex témára fókuszáltunk: a hazai kulcsfajok szerepére hívtuk fel a figyelmet.

A tudatos programtervezésnek köszönhetően már az év elején megkezdődött az ismeretterjesztés a Beporzó Hadművelet névre keresztelt akciónkkal. Több önkormányzati céggel, az egyetemmel és egy nemzetközi céges partnerrel együttműködve 11 méhlegelőt és 6 rovarhotelt létesítettünk városszerte. Az így átadott tudással előtérbe hoztuk a beporzó rovarok fontosságát, és egyben megkezdtük a kulcsfajok szerepének megismertetését.

Harkályvédelem jegyében

Az őszi lombhullási időszak végével és a madáretetési szezon kezdetével újabb állomással és természetvédelmi küldetéssel bővült a Városmetamorfózis palettája. Az év végére időzített „Küllős Fűtőmű” a hazai harkályfajok fontosságára irányítja a reflektorfényt, hiszen e fajcsoport képviselői is mind kulcsfajok. Kulcsfajok, hiszen az utódneveléshez készített odúik más fajok számára létfontosságúak. Ha csak a madárvilágban tekintünk körbe, akkor számos olyan fajt találunk, mely ugyan odúköltő, ám maga odút nem készít. Habár a harkályok létszáma a városi életközösség biomasszájának csak kis százalékát adják, e szolgáltatásuk révén jelentőségük az egész társulás fennmaradásának szempontjából kiemelkedő.

A szegedi Muralpaint festői egy több mint 200 négyzetméteres, két hazai harkályfajt ábrázoló dekorációval öltöztették új köntösbe a Tarján VIII. fűtőmű Retek utcai és Hóbiárt basa utcai homlokzatát. Az előző természetvédelmi street art projektjeinkhez hasonlóan itt is QR kódos ismeretterjesztő táblával láttuk el a falfestményt, mely egy környezeti nevelés céljából létrehozott weboldalra, az urbanology.hu/harkalyok-ra vezeti át az érdeklődőket és az amatőr harkályvédőket.

Olyan témákat dolgoztunk fel, mint:

Az oktatás ezúttal sem csak az online térben valósul meg!

Két fatörzset alakítottak át ún. élőhelyfákká, melyek a fűtőmű lábánál lettek elhelyezve. Ezek a komplex természetvédelmi megoldásokat magukba sűrítő installációk a holt fát, mint kulcsforrást utánozzák. Segítségükkel válik érzékelhetővé, hogy ami csak egy korhadt fatörzsnek látszik, az valójában rovarhotel és madárodú, ráadásul csekély anyagi ráfordítással a háztáji kiskertekbe is kihelyezhető dekoratív méhlegelő és madáritató is válhat belőle.

Erről korábban már hírt adtunk az Instagram oldalunkon, amit ezúton is ajánlunk, hogy minél előbb értesülhess a Mondolo tevékenységéről!

Gyere velünk utazni a világ körül instagramon, és kövess minket Facebookon is napi hírekért, előadásokért utazás és fenntarthatóság témában! Az urbanology.hu oldalon városi természetvédelmi témájú tartalmainkat találod, általad is alkalmazható gyakorlati megoldásokkal!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük