Júliusban előadóként vettünk részt a Fenix csoport „Túratippek az extrém hőség idejére” eseményén. Az elhangzottakat összefoglaljuk egy bejegyzésben, hogy felkészülten vághass neki a „nyilván 40 fok van” túrának, amelyet évekig emlegetni fogtok a barátokkal.

Augusztusi kánikulában

Nyár közepi túrázáskor a forróságon kívül a szúnyogok, kullancsok és legyek nehezítik meg az életünket, a nagyra és szúrósra nőtt aljnövényzet mellett pedig a kiszámíthatatlanul, de kötelezően érkező zivatarokra számíthatunk, melyek a magas páratartalom mellett sárral borítják különböző testrészeinket.

Jól kiválasztott ruházattal és felszereléssel jelentősen tudjuk csökkenteni a fentiek okozta kínt, a forróság után pedig nagyon jól esik a jéghideg ital pihenőknél, és a hűs éjszaka a csillagok alatt.

Öltözet – Fontos a szellőzés, és készüljünk a zivatarra

Könnyű és jól szellőző darabokat válasszunk, melyek segítenek a kánikula ellensúlyozásában, és a lehető legkevésbé növelik a táskánk súlyát. Erdőben vagy magasabb tengerszint feletti magasságon túrázva szükség lesz egy második rétegre, amit egyszerűen tudunk fel-le venni.

Túrázás során nagyon fontos a lábak védelme. Ha olyan terepre készülünk, ahol sűrű aljnövényzet is előfordulhat, akkor még meleg idő esetén is hosszú nadrágra lesz szükségünk a sérülések megelőzése érdekében. A hosszú nadrág a rovarok ellen is védelmet nyújt, azonban nyílt terepen, melegben nagyon kényelmetlen lehet, így érdemes jól szellőző és egyszerűen lecipzározható szárú túranadrágot választani a nyári túrázáshoz.

Zivatarok esetére készüljünk poncsóval vagy esőkabáttal, mert törvényszerűen minden alkalommal szükségünk lesz rájuk, mikor nem viszünk magunkkal.

Cipő – szandál vs bakancs

Az hogy ki mennyire viseli el a lábfej felmelegedését és izzadását egyén függő. Az viszont tény, hogy a bokát fixen tartó bakancs sohase lehet rossz választás! Ha a bakancs mellett döntünk a jó túrazokni viszont nem alku tárgya. A rossz vízelvezető képességű lábtextilek sokkal több bosszúságot okoznak a túra végére, mint gondolnánk. Higgyétek csak el!

A nedvesen tartott kendő a fej körül sokat segíthet

Hátizsák és sátor

A hátizsák kötelező, de nem mindegy, hogy milyen és mekkora darabot viszünk magunkkal nyáron. Az izzadás és a kidörzsölődés csökkentésére érdemes olyan hátrésszel rendelkező hátizsákot választani, amelyik hálós kialakításának köszönhetően nem hagyja hátunkat összeizzadni az anyaggal.

A sátraknál fontos a jó szellőző képesség, amit a legegyszerűbben úgy oldahtunk meg, ha a külső, vízhatlan héjat nem feszítjük ki szúnyoghálós belső fölé. Nem aggódjunk, hogy MI LESZ HA… azokban a balszerencsés esetekben még mindig fel lehet húzni a külső védelmet, de addig is pihentettük elcsigázott tagjainkat az extrém melegben végzett testmozgás után.

Nap- és rovarvédelem

Legfontosabb, hogy vigyünk magunkkal sapkát/kalapot és napszemüveget, hiszen a napszúrás már néhány óra alatt tönkreteheti az emlékezetesnek ígérkező kalandot. Ne felejtsük otthon a szúnyog-és kullancsriasztó készítményeket sem, szükségünk lesz rájuk. Rendszeresen nézzük át lábainkat és egyéb hajlatainkat kullancsok után kutatva.

MONDOLO TIPP

A lecipzározható nadrágok egyben alternatív kullancs torlaszként is funkcionálnak. Ezek a vérszívó rovarok alakjuknál fogva csak felfele tudnak mászni, így a cipzárvédő szegély egy megugorhatatlan akadály a számukra.

Rendszeres folyadékbevitel

Legalább óránként igyunk vizet vagy egyéb frissítőt, hőségben túrázva napi 4 literre is szükségünk van. Érdemes úgy választani útvonalat is, hogy kutakat, vendéglátóipari egységeket útba tudjunk ejteni. A Közkutak appal, menet közben is megtalálható a legközelebbi kék kút vagy forrás.

Műanyag palackok helyett részesítsük előnyben a fenntartható megoldásokat: a dupla falú kulacs nyáron hidegen, télen melegen tartja a benne tárolt folyadékot.

Igazi life hack a nyári termoszozás

Gyere velünk utazni a világ körül instagramon, és kövess minket Facebookon is napi hírekért, előadásokért utazás és fenntarthatóság témában! Az urbanology.hu oldalon városi természetvédelmi témájú tartalmainkat találod, általad is alkalmazható gyakorlati megoldásokkal!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük