Pukkaszd ki a buborékod!

Előfordult már veled, hogy program után böngészve több szembe jövő lehetőségre is azt mondtad, hogy téged ez biztos nem érdekel? Hogy úgy mondtál nemet valamire, hogy azt se tudod, hogy miről maradsz le konkrétan, de a címből már azt sejted, hogy ez biztos unalmas lesz?

Esetleg volt már olyanban részed, hogy egy alapvetően az érdeklődési körödön kívül eső dolgot meséltek el úgy, hogy rájöttél, ez mégis izgalmas, és elindult benned valami bizsergés?

A Random Science célja, hogy az utóbbi példa legyen a gyakoribb, és a tudásszomj csillapítását a saját buborékod és korlátaid megszüntetésével érd el! Itt a tudomány népszerűsítése mellett ösztönözni kívánjuk az intelligens beszélgetéseket, és azoknak kínálunk programlehetőséget, akik kíváncsiak és nyitottak a világ izgalmas kérdéseire és dilemmáira.

A Random Science egy olyan ismeretterjesztő előadássorozat, ahol nem tudhatod előre, hogy ki, és milyen témában fog előadni, de biztos lehetsz abban, hogyha eljössz, valamilyen fontos és érdekes dolog kapcsán leszel sokkal tájékozottabb. Az események előadói egyetemi oktatók, tudósok és évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek közül kerülnek kiválasztásra változatos tudományterületekről.

Miért vágtunk bele?

Az egyesületi tevékenységek során számos nagyon kreatív, tenni vágyó szervezettel és személlyel volt szerencsénk megismerkedni, akikkel hol a Mondolo Clubok után, hol a Minis foglalkozásokon, vagy csak egy random eseményen találkozva olyan dolgokon kezdtünk el agyalni, ami előre viheti a szegedi kulturális életet, miközben közösséget épít.

Egy ilyen beszélgetés témája valósult meg a Random Science-szel, amit az Elefánt Stúdióval és Motiváció Műhellyel közösen hoztunk tető alá. Hosszú hónapok mentek el az előkészületek és a keretek megszabásával, az előadók megválogatásával és a velük folytatott további egyeztetésekkel, de úgy érezzük ez nem volt hiába! Mi már itt éreztük azt a bizsergést, hogy valami érdekes és újszerű dolgot hozhatunk létre, és ez az érzés roppant addiktív!

Természetesen tudjuk, hogy a vállalkozásunk sok buktatót rejt: Hogyan fogjuk promotálni, ha nem mondhatjuk el, miről lesz szó? Van ennek értelme, hiszen a saját kezünk kötjük meg a titkolózással?! Hogyan hívjunk meg előadókat egy eseményre, amit mi sem tudjuk, hogy menni fog-e? Mit fognak szólni az emberek az inkognitózáshoz? Mi egyáltalán elmennénk egy ilyen zsákba macska előadásra?

A puding próbája az evés!

Talán ez lehetne a mottónk. Ez a közmondás tökéletesen leírja, hogy a sok kérdőjel és bizonytalanság ellenére, mi miért vágtunk bele a Random Science-be, és hogy a közönség miért jöjjön el az előadásokra!

Mert miről is van itt szó? A puding is tud jól kinézni, de az íze és állaga igazából csak akkor mutatja meg magát, ha megkóstoljuk. A puding estében a Random Scinceről is sejthető, hogy egy ötlet működőképes, de valójában csak akkor bizonyosodhatunk meg róla, ha kipróbáljuk.

Ugyanis minden lehet érdekes! Miért fosztanánk meg magunkat az ingyen tudástól és egy jó élmény lehetőségétől?

Eddigi tapasztalataink

Első előadónk Dr. Barta Károly geográfus volt, aki a belvíz – árvíz – aszály hármasának kapcsolatáról, azok pontosabb meghatározásáról és velük való szemléletváltásról beszélt. Az előadás zseniális volt, hozta minden ízében a Random Science ötletekor általunk meghatározott kritériumokat:

  • legyen informatív,
  • adja át a tudást, de ne legyen száraz
  • az előadás tartalmazzon valami „bevonó”, közösséget aktiváló elemet, és hozzon létre dilemma helyzetet már az előadás közben
  • férjen bele egy órába, hogy legyen elég idő a kérdésekre
https://www.facebook.com/wearemondolo/posts/pfbid02T5PBotEF7su1cE4QimhwRrRcGZs5fZyQkdd6ETVSYYXYaECXpYWjWPBEfMmLmKxMl

A közösség ereje

Nem titkolt célunk, hogy összegyűjtsük a szegedi nyitott és érdeklődő személyeit, és hamár ez sikerül nem is szeretnénk őket egykönnyen szélnek ereszteni! Ezért foglaltunk is egy asztalt egy közeli kocsmában, hogy ott tudjuk folytatni a kötetlen eszmecserét. Már az első előadás után a nézőközönség harmada csatlakozott hozzánk, ami várakozáson felüli volt, és természetesen bíztató jel is, hogy a befektetett munkának igenis volt értelme.

További megtartott előadásaink

https://www.facebook.com/wearemondolo/posts/pfbid021A2AV8NNCTxyYHYGAmkSRFaPnxLHprRS6sv6z9XDKvnia656FPC9aSQcMWQ7ztRGl
dr. T Szabó Csaba, történész, vallástudós
https://www.facebook.com/wearemondolo/posts/pfbid02zXyoFnmUZgjyxdu7XU1GoVAUHiKo2EUhe7KWEodhRBDdrTtoe8Vw29uibpYEobPvl

dr. Tari Gergely, bioetikus

One Comment

  1. Kedves Tamás, a rádióban hallottam a sorozatról, és van egy alkalmas témám ehhez: álhír fölismerés mesterséges intelligenciával, illetve nyelvészeti szabályok alkalmazásával. A futó projektünket az MTA támogatja 4 évre, a főnök Németh T: Enikő akadémikus. Ha szóba jön 1 előadás, akkor beszéljünk róla: Csendes Tibor, 30 314 1626. Üdv.,
    Tibor

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük